Siemens

In Office Management hebben we de kans om al sinds het eerste jaar stage te mogen lopen en ik heb gekozen om mijn stage bij Siemens in Beersel te doen. Het zoeken van een stageplaats is nooit gemakkelijk, maar toen ik zag dat oud-studenten bij Siemens hebben gewerkt heb ik gepostuleerd en had ik de kans om mijn stage daar te lopen.

De geschiedenis van Siemens begon in 1850 toen Werner von Siemens in België zijn eerste bedrijf oprichtte en omdat hij durfde ondernemen heeft hij besloten om van zijn bedrijf een multinationaal te maken. Siemens is nu een internationaal bedrijf en een wereldwijde topspeler op het gebied van elektrificatie, automatisering, digitalisering, en gezondheidszorgoplossingen. Sinds 2013 is de CEO van Siemens Joe Kraeser. Siemens is in diverse sectoren actief waardoor ze afzonderlijke afdelingen hebben op hun site, zo heeft bijna elke afdeling zijn eigen gebouw. 

Ik liep hier gedurende 3 weken stage onder begeleiding van mijn stagementor T. Pouilliart en R. Roobaert. Ik had doorheen deze 3 weken een administratieve functie, dit houdt in dat ik een diverse takenpakket had, te beginnen met het maken van offertes. Dit hield in dat ik offertes mocht nakijken, voor de handtekening sturen en nadien naar de klant sturen met een dankwoord. Nadien heb ik ook fotokopieën mogen maken en heb ik ook documenten mogen printen om er nadien een dossier van te maken. Vervolgens heb ik klanten mogen toevoegen aan de database van Siemens om hun klantenlijst up-to-date te houden. Voor een office manager is communicatie belangrijk waardoor ik veel online in contact ben geweest met klanten en heb ik ook demozalen mogen voorbereiden voor als klanten kwamen voor een demonstratie. Om al dit te kunnen doen zijn talen een essentieel punt waardoor ik ook documenten heb mogen vertalen.  Tot slot mocht ik agenda’s beheren en heb ik ook afspraken mogen regelen. 

Dit was een zeer leerrijke stage, ik voelde me er snel op mijn gemak en iedereen was klaar om me te helpen. Hier heb ik geleerd dat je als office manager zeer flexibel moet zijn en dat je de dag positief moet beginnen om goed werk te kunnen leveren.

 

Athod Advocaten

Al vanaf het eerste jaar krijgen we de kans om een stageperiode te lopen. Deze periode is voor ons, eerstejaars student Office Management, zeer leerrijk.

Bij het opzoeken van een stageplaats wist ik al in welke sector ik wou gaan, de juridische sector. Het was een volledige onbekende sector maar vooral een zeer interessante. Na veelvuldige mailwisseling heb ik de kans gekregen om bij Athos advocaten stage te lopen.

Athos advocaten werd in 1998 opgericht en is nu gegroeid tot een middelgroot advocatenkantoor in Brussel. Ze bestaan uit een team van advocaten gespecialiseerd in juridische dienstverlening aan overheden en publiekrechtelijke instellingen met meer dan 15 jaar ervaring. Snel na de oprichting van hun kantoor zijn ze in het administratief recht een grote speler geworden en heeft het kantoor een breed publiek van klanten kunnen opbouwen.

In de loop van de jaren hebben ze zich ook in andere domeinen gespecialiseerd; het vennootschaps- en handelsrecht, aansprakelijkheid- en verbintenissenrecht, bouw- en vastgoedrecht en sociaal recht (met de nadruk op het ambtenarenrecht). Dat maakt dat ze vandaag een gespecialiseerd en succesvol advocatenkantoor zijn voor zowel het publiek als de private markt.

Tijdens mijn stage heb ik mij vooral bezig gehouden met de administratie van de zaken. Ik had als taak de dossiers klaar te maken voor de zittingen, ze te registreren in een Excel-file en, wanneer de juristen terugkwamen van hun zittingen, de uitspraken in datzelfde Excel-file te noteren.

Tijdens mijn stagedagen heb ik voor de telefoon gezorgd. Als er gebeld werd moest ik kijken voor wie het gesprek bestemd was, wilden ze een advocaat spreken moest ik telkens hun naam vragen en het dossiernummer, wanneer ik deze informatie had stuurde ik hen door naar de juiste advocaat. Als ze algemene informatie nodig hadden stuurde ik ze door naar mijn stagementor.

Het was voor mij een zeer interessante stagplaats, ik weet nu meer over de juridische sector en kan me dus ook aan sommige, gevoeligere situaties aanpassen. Mijn stagementor en het hele kantoor hebben mij met open armen ontvangen en ik voelde me snel op mijn gemak in het bedrijf

 

.

Mercedes-Benz The Best Or Nothing

Mercedes-Benz Belgium Luxembourg te Brussel

Het is zover. Het einde van de stageperiode is aangebroken.
Als studenten in het Office Management is het van belang dat we al ervaring opdoen in het vak, niet alleen om een stevig CV op te bouwen maar ook om onze sterke en zwakke kanten te toetsten. Al doende leert men. Gedurende drie weken ben ik ondergedompeld geweest in het bedrijfsleven en het dagelijks reilen en zeilen van de organisatie.

Expositie van de AMG GT-R Cabrio

Bij deze ben ik aangenomen als stagiaire bij Mercedes-Benz Belgium Luxembourg NV/SA, de Duitse pionier van de automobielsector. Ik geef mijzelf hiervoor ook een schouderklopje. Het is namelijk een prestigemerk en ook een van mijn favorieten. Mercedes-Benz Belgium Luxembourg is de invoerder van het merk, het is een naamloze vennootschap en multinational

die sinds 1980 actief is in België en Luxemburg. Het hoofdkantoor bevindt zich aan de Tollaan 68 te Sint-Lambrechts-Woluwe. Het bedrijf telt 70 verkooppunten in België en 98 servicepunten geopend gedurende 5 à 7 dagen in de week. Mercedes-Benz is actief in de secundaire en tertiaire sector, meer specifiek de automobielsector. 

Ik werd aangenomen als receptioniste en administratieve medewerker bij het bedrijf, de dienst waarin ik tewerkgesteld was tijdens deze stageperiode is: Building & Facilities Technical support. Zoals de naam van de dienst al zegt is deze verantwoordelijk voor de facilitaire diensten, middelen en technische bijstand van de organisatie en het gebouw zelf. Als receptioniste zorgde ik niet alleen voor het onthaal van de klanten maar was ik ook het visitekaartje van het bedrijf. Dit wil zeggen dat ik de eerste indruk van de klant ten opzichte van het bedrijf beïnvloed en de toon aanzet voor hun bezoek aan het bedrijf. Bij Mercedes-Benz werkt men in team aan de receptie: er is altijd één receptioniste en één Security agent van Securitas. We hebben elk specifieke taken die op elkaar zijn afgestemd. Mijn taken zijn meer op de klanten gericht en die van de Security meer op de beveiliging van het gebouw gericht.
Het was als receptioniste mijn taak om de klanten te verwelkomen en wegwijs te maken doorheen het grote bedrijf, hiervoor is etiquette van groot belang. Ik moest binnen de tien seconden oogcontact maken met de klant. Vervolgens kondigde ik de klant aan bij zijn of haar contactpersoon voor de geplande meetings of de afhaling van hun testwagens.

Deze drie weken waren heel leerrijk voor mij, ik heb hier niet alleen veel over het vak geleerd maar ook over mezelf, over mijn capaciteiten en lacunes. Ik weet nu welke richting ik uit moet om mezelf te verbeteren. Mercedes-Benz was zeker een zeer leuke stageplaats, hopelijk konden mijn klasgenoten het evengoed hebben op hun stageplaats.

Tot volgend jaar voor de volgende uitdaging !

Collega, er is weer een slang ontsnapt…

Nog iemand die deze zin wel eens hoort op het werk? Ik wel, en ik werk nochtans niet in een dierentuin… al heeft het er soms wel iets van weg.

Een rondje door de gebouwen brengt je bij zeer uiteenlopende afdelingen. Van boeren en dierenverzorgers langs koks, chocolatiers, bakkers, slagers, houtbewerkers, schilders, orthopedisten, autotechniekers, bouwplaatsmachinisten, lassers en elektriciens. Het  ruikt hier dus naar vers brood, chocolade en koffiekoeken, terwijl je op de achtergrond bouwplaatsgeluiden hoort en honden afgericht ziet worden op de binnenplaats.

Nieuwsgierig geworden? Dan zal ik jullie niet langer in spanning houden. Ik werk in het onderwijs. Meer bepaald op Sint Jozef, de vakschool in Geel. Jongeren vanaf 14 jaar kunnen hier bovenvermelde praktische beroepen aanleren.

Ik werk er als directiesecretaresse op het departement agro- en biotechnologie of zoals wij dat hier zeggen: het departement landbouw en dierenzorg. Mijn taak is tweeledig: Enerzijds ben ik de ‘rechterhand’ van de directeur en fungeer ik als het centrale aanspreekpunt voor externen, coördinatoren, technisch adviseurs, leerkrachten, ouders,… Anderzijds beheer ik de volledige leerlingenadministratie voor dit departement.

Mijn takenpakket is dus zeer gevarieerd: Niet alleen zorg ik voor het beheer van leerlingendossiers en informatie allerhande, ik maak ook notulen van vergaderingen en stel jaar- en weekkalenders op. Zoeken naar interimarissen en telefoons opvolgen voor de directeur en het departement hoort er ook bij. Bovendien zorg ik voor de administratieve voorbereiding van klassenraden, de coördinatie van de inschrijvingen, het ontvangen van de verificateur, en ‘last but not least’ voor de juiste diploma’s en attesten.

En af en toe komt er een collega binnen die me zegt: ‘Kijk jij mee uit, er is weer een slang ontsnapt’.

De slang waarvan sprake

Kunstwerkjes van de afdeling bakkerij

    De boeren aan het werk

Bezoek aan FOD Sociale Zekerheid

Op 17 november 2017 brachten we met het tweede jaar Office Management

een bezoek aan de Finance Tower in Brussel waar het FOD Sociale Zekerheid gevestigd is.
Het FOD Sociale Zekerheid is de Belgische stem inzake sociaal beleid op nationaal en internationaal vlak. Voor particulieren zorgen zij voor de toekenning van een aantal sociale rechten zoals bij voorbeeld uitkeringen voor personen met een handicap.

Het FOD is een rolmodel voor het Nieuwe Werken.

Bedrijfsbezoek Integrated Facility Manangement

In het kader van Integrated Facility Management brachten we met de studenten van het derde jaar Office Management een leerbezoek aan NNOF Nearly New Office Furniture en D&C Services.

De bedrijven NNOF en D&C Services zijn vanuit de invalshoek van Facility Management om meerdere redenen interessante bedrijven.
Hieronder vind je alvast een sfeerbeeld van onze dag.

Bedrijfsbezoek Tour & Taxis: Facility Management & General Services

Op maandag 30 oktober brachten de studenten van het 2e jaar Office Management een geleid leerbezoek aan Tour & Taxis.

Het bedrijvencentrum Tour & Taxis is vanuit de invalshoek van Facility Management om meerdere redenen een interessante site.
Aan volgende aspecten werd extra aandacht geschonken.

  1. Welke aspecten van ‘duurzaam ondernemen’ ontdek je tijdens het bezoek van het bedrijvencentrum?
  2. Hoe slaagt Tour & Taxis volgens jou erin hospitality en gastheerschap te realiseren ten aanzien van externe en van interne klanten?
  3. Welke plaats krijgen volgens jou in het ruimtebeheer respectievelijk centrale en decentrale voorzieningen?
  4. Op welke trends en ontwikkelingen ben je van mening dat het bedrijvencentrum inspeelt of zelfs vooruitloopt?

Sandrine@work

Hey, beste mede-bloggers !
 
Laat ik mij even voorstellen: ik ben Sandrine Van de Velde en 3de jaars Office Management werkstudent.
 
Ik werk al jaren voor hetzelfde bedrijf en probeer onze gedelegeerd bestuurder bij te staan in zijn dagelijkse taken en beslommeringen. Hij is ondertussen al de 3de manager die ik bijsta.
 
Het bedrijf, de firma VSE NV (afkorting van Verkeer Signalisatie & Elektronika – ja toch wel met een k- ),  is gespecialiseerd in het onderhouden, installeren en in dienst stellen van diverse elektrische en elektronische installaties op de weg maar ook in tunnels, in metrostations, op de naderingsbanen van de luchthavens en op bruggen en sluizen. Wij werken hoofdzakelijk voor de overheid en meer specifiek voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 
Wie veel in Brussel vertoeft zal zeker ons logo herkennen, één van onze grootste contracten is het onderhouden van alle driekleurige lichtsininstallaties (in de volksmond “de rooie lichten”) en de wegentunnels in Brussel.
 
Het filmpje is een algemene voorstelling van het bedrijf. Vergeet je geluid niet aan te zetten!
 
Veel kijkplezier.
 
Sandrine Van de Velde
 

Stage bij VRT Brand Extensions

Pour mes études d’Office Management, je fais un stage pendant 3 mois chez VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroep). La Radio-télévision belge de la Fédération Flamande est une entreprise publique autonome à caractère culturel. Active en télévision (één, Canvas, Ketnet, Sporza), en radio (Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, Klara et MNM), sur le web (De Redactie.be) et les réseaux sociaux, la VRT est un acteur de sa communauté et moteur d’expression et d’épanouissement de ses publics.

Mon stage est au département VRT Brand Extensions. Ce département a trois activités principales en ce moment ; le merchandising, organiser des évènements et le service ‘Ooit gemist’. VRT Brand Extensions perçoit des revenus grâce à l’exploitation des dérivés des programmes, tels que les revenus des ventes de DVD’s et de livres, les revenus provenant des événements et des revenus de l’offre à la demande (=Ooit Gemist).

Pendant tout mon stage j’aide à organiser l’évènement ‘Thuisdag 2017’ qui se déroulera le 27 mai au Domaine Provincial Puyenbroeck à Wachtebeke.

Ceci veut dire que j’aide à développer l’évènement et de lui donner forme. Mes tâches sont très variées. D’un côté je m’occupe du développement de la campagne de communication, qui contient les publicités sur radio et télévision et de l’autre côté je m’occupe de toutes les préparations du Thuisdag. Entre autres contacter les fournisseurs, créer des scripts et des feuilles d’appel, assister aux réunions avec les différentes parties, faire le suivi des affaires en court avec les associés,…

J’ai choisi ce stage parce que je voulais avoir un aperçu de ce qui est le monde de l’évènement. Jusqu’à maintenant j’adore ce que je fais et j’apprends tous les jours quelque chose de nouveau. Mes points forts sont ma résistance au stress, ma flexibilité et une bonne organisation, par contre mon incertitude et mon côté perfectionniste sont encore des points à travailler. Le reste de mon stage, je vais essayer d’améliorer mes points faibles en demandant plus de feedback à mes collègues et en étant satisfaite du bon travail accompli.

 

Hoe ziet mijn werkdag er volgend jaar uit?

bron: http://www.azsintmaarten.be/Algemene-ziekenhuizen/Nieuwbouw/Foto’s-en-film.html

Ik werk in het AZ Sint-Maarten als ‘medewerker onthaal en patiëntenadministratie’. In mijn vorig blogbericht heb ik mijn takenpakket en werkplek kort toegelicht.

Hoe mijn werkdag alsook mijn takenpakket eruit ziet, is afhankelijk van de plaats waar ik die dag ben ingeroosterd. Ofwel aan de balie, ofwel aan de inschrijvingen. We werken met een variabel uurrooster, vandaar begint mijn werkdag telkens op een ander tijdstip. Dit kan om 7u00 of om 9u30 ’s morgens zijn, maar ook om 12u00, enz.

Maar wat de meesten onder ons vandaag bezighoudt, is hoe onze werkdag er volgend jaar uitziet.

In oktober 2018 verhuist het AZ Sint-Maarten naar het nieuwbouwziekenhuis in Mechelen. Niet alleen de werkplek gaat veranderen maar ook het takenpakket en de uurroosters.

Hoewel ik mijn job als onthaalmedewerker heel graag doe, heb ik in het nieuw ziekenhuis toch gekozen voor een andere functie.

Tijd voor iets nieuw!

Ik heb gekozen voor de functie van ‘medewerker zorgondersteunde administratie’. Dit houdt in dat je als administratieve kracht wordt ingezet op verschillende hospitalisatiediensten.

Het is nog een maand in spanning afwachten tot onze keuze al dan niet wordt bevestigd. Ik ben alvast benieuwd hoe een werkdag als administratief medewerker op een hospitalisatiedienst eruit ziet!