Mijn stage bij Het Heilig Hart van Maria-Instituut

Ik ben Kevin Salu Kia Zola. De plaats waar ik drie weken lang stage heb gelopen is de school Heilig Hart van Maria-Instituut. Het is een kleuter- en lageronderwijs. Zelf heb ik hier op school gezeten in het kleuteronderwijs. 

Heilig Hart van Maria is een lager en kleuteronderwijs dat zich ten volle inzet voor de opvoeding en onderwijs van hun leerlingen. Het is een katholiek onderwijs, ze bieden een christelijk geïnspireerde, eigentijdse opvoeding en onderwijs aan. Het schoolteam wilt zo goed mogelijk samenwerken met de ouders en samen naar een oplossing zoeken wanneer er zich problemen voortdoen. Ze hopen dat hun leerlingen mooie herinneringen aan hun basisschool kunnen meedragen op weg naar de volwassenheid.

In het begin van mijn stage was ik vrij onzeker over de prestaties die ik op mijn stage zou verrichten omdat ik uit een volledige andere richting kwam. Gelukkig waren mijn collega’s er om me alles duidelijk uit te leggen wanneer ik iets niet goed begreep. Vanaf dat ik alles onder de knie had over de werking kon ik zelfstandig te werk gaan. Dit gaf me motivatie. Hierdoor heb ik ook goed kunnen presteren. Ik heb mails beatnwoord en verstuurd, receptie en onthaal, administratie en ook organisatie. Ik hielp ook mijn collega’s met kleinere taken zoals bv: prentkaartjes knippen en plastificeren. (zie afbeelding)

In het algemeen denk ik dat ik mijn verwachtingen heb behaald. Ik ben nog meer zelfstandig geworden en ik heb in team leren werken. Ik heb mijn kwaliteiten kunnen tonen. Ik ben zeer blij met de kansen die we hebben gekregen in het eerste deeltraject zodat wij de leerlingen ons beter te kunnen ontwikkelen op de werkvloer. Nu weet ik ook hoe het bedrijfsleven in zijn werk gaat.

Stage bij Mars Belgium

Ik heb mijn stage afgelegd bij Mars Incorporated. Dit is een commerciële multinational. Mijn stageperiode was van maandag 4 februari tot en met vrijdag 22 februari.

Mars Belgium maakt deel uit van Mars Incorporated. Er zijn twee locaties met meer dan 400 werknemers die trots zijn om te werken voor Mars.

Het kantoor in Sint Stevens Woluwe ligt op een kleine afstand van Brussels Airport Zaventem en is de thuisbasis van de verkoop- en marketingafdeling, een belangrijke speler in de Belgische voedingsindustrie. De medewerkers zijn hier gespecialiseerd in de marketing en verkoop van de wereldberoemde chocolade, voeding en diervoedingsproducten. Het kantoor is ook een internationale eenheid met teams die op regionaal en wereldwijd niveau actief zijn voor alle segmenten van Mars en het hoofdkantoor van Royal Canin Belux.

Tijdens mijn stage heb ik mij vooral beziggehouden met agendabeheer en organisatie. Administratie, communicatie, financiën en ICT zijn ook aan bod gekomen. Bij Mars wordt er heel flexibel gewerkt. De meeste werknemers werken thuis dankzij de moderne technologie. Mijn stagebegeleidster heeft mij ook de kans gegeven om een paar dagen thuis te werken. Op die manier leer ik verantwoordelijk te zijn en zelfstandig te werken.

Ik heb van Mars voor 3 weken een laptop gekregen. Hiermee heb ik thuis ook kunnen werken, door verbinding te maken met de server van Mars. Hier heb ik al mijn administratieve taken op uitgevoerd. Ik heb een persoonlijke e-mailadres, code voor de printer en inloggegevens gekregen voor deze periode.

Skype en Outlook zijn de belangrijkste communicatiemiddelen binnen Mars. Skype wordt gebruikt voor conference calls en vergaderingen met collega’s in het buitenland. Deze worden gehouden in de vergaderruimtes.

Op de verdieping waar ik werkte zijn er drie vergaderruimtes. Deze beschikken allemaal over een grote dubbele scherm voor videogesprekken, vergadertafels en stoelen. Midden op de tafel staat er een apparaatje met een knop met een belicoon en een knop om de microfoon aan en uit te zetten.

Via e-mail worden intern vooral werk gerelateerde zaken besproken, zoals vergelijkingen van oude en nieuwe cijfers, nieuwe samenwerkingen en verplaatsingen van meetings en conference calls.

Extern wordt er bijvoorbeeld gecommuniceerd met taxibedrijven, hotels en reisagentschappen. Mars werkt met reisagentschap FCM. Zij plannen vooral de vluchten van de medewerkers.

Voor de boekhouding gebruikt Mars het programma MobileXpense. Hiermee worden alle uitgaven bijgehouden. Dit kan een parkeerkaart zijn, een vliegticket, Uber, of zelfs een koffie van de Starbucks. Zakelijk of privé, alles wordt geplaatst in MobileXpense.

ICT is cruciaal binnen een groot bedrijf zoals Mars. Er wordt gewerkt met het Microsoft Office pakket, Internet Explorer en Skype.

Binnen het Office pakket wordt er vooral gebruikt gemaakt van Outlook als communicatiemiddel en Excel voor gegevensbeheer.

Ik werd er vanaf dag één meteen ingegooid, wat ik totaal niet erg vond. Ik was er klaar voor om de uitdaging aan te gaan. Het was dan ook zeker geen saaie periode. Toen ik mijn taken kreeg was ik wel een beetje nerveus omdat er veel verantwoordelijkheid op mij gelegd werd. Ik was opeens verantwoordelijk voor het beheren van de agenda’s van twee directeurs.

Mars is een Amerikaans bedrijf, dus de voertaal is Engels. De communicatie in het Engels verliep heel goed. Ik was in het begin wat onzeker omdat mijn niveau niet zo hoog ligt als het niveau van de werknemers. Ik checkte mijn e-mails dan ook vaak dubbel voordat ik ze verzond.

Ik heb veel bijgeleerd over het beroep van Executive Assistant. De realiteit van het beroep is zeker anders dan wat je ziet in films en series. Zoals mijn verwachtingen heb ik veel tijd b

esteed aan agendabeheer en communicatie. Ik ben nu veel beter in plannen en stellen van prioriteiten. Ik vond van mezelf dat ik veel kennis had van IT, maar ik heb deze drie weken nog meer 

bijgeleerd dan ik al kende. De communicatie in het Engels verliep heel soepel. Het was niet zo ingewikkeld als ik had gedacht.

Ik ben blij dat het Mars team mij zag als deel van de groep en niet als alleen een st

agiair. Ze vertrouwden mij met hun informatie en taken. Ik heb mooie complimenten ontvangen tijdens mijn stage die mij zeker hebben gemotiveerd om een carrière als Office Manager te ambiëren.

Ik ben erg blij dat ik stage heb mogen lopen bij Mars, één van de grootste bedrijven ter wereld. Ik was erg gemotiveerd om te beginnen en ik keek erg uit naar mijn stageperiode. Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen om als eerstejaarsstudent stage te lopen in een multinational.

 

Stage bij Dreambaby

Dreambaby

Voor ik eraan begin wil me even voorstellen, mijn naam is Chloé Mukunayi Kabuya. Ik ben een 21-jarige Office mangement student aan de Erasmushogeschool Brussel (campus Bloemenhof). Dit academiejaar heb ik de kans niet gekregen om stage te lopen in een bedrijf, dit is de reden waarom ik over een gedane stage zal spreken. In mijn laatste jaar van het secundair heb ik bij Dreambaby drie weken stage gelopen. Ik heb toen de theorie die we in de les kregen toegepast in de praktijk.

Kort over de organisatie zelf:
Dreamland verkocht in 2001 baby-artikelen. In 2001 beslist Colruyt group om een Dreambaby te openen met enkel baby-artikelen. Voor 2002 hadden ze zelf nog geen catalogus, die werd in samenwerking met Collishop gedaan. In 2002 start Dreambaby zelf met een eigen catalogus. Dreambaby wordt een echte babyspecialist en trekt zich langzaam los van de grote broer Dreamland. De eerste zelfstandige winkels worden gebouwd. In 2012 wordt Dreambaby helemaal zelfstandig. Er zijn geen Dreambaby afdeling meer in de Dreamland-winkel. Nu zijn er al 26 winkels 8 Dreamland met baby-shop 1 corner.

Mijn ervaring:
Mijn eerste contact was dan de week voor ik aan de slag moest beginnen, om al mijn papieren in orde te zetten en ook voor een soort sollicitatiegesprek waarvoor ik wel wat stress had. Vooral omdat ik daar niet echt iemand kende en ik ook een zeer onzekere persoon ben. Na het gesprek voelde ik me dus veel beter. Er hing zeker een toffe sfeer rond.
Maandag 19/02/2018 ben ik dan echt beginnen werken. De eerste dag heb ik een rondleiding gekregen. Sanne (stage mentor) stelde me aan al haar collega’s voor. De bedoeling was dat ze hun zelf moesten vertellen; wie ze zijn en wat ze voor het bedrijf doen. Later op die dag heb ik dan een gesprek gehad met de marketing manager namelijk Noor. Een heel charmante vrouw, jammer genoeg heb ik niet zo vaak met haar moeten werken. Tijdens het gesprek sprak ze dan over wat ze in het bedrijf allemaal moet doen. Tijdens het gesprek zei ze meteen dat ze na mijn stageperiode gingen zien (samen met Sanne) of ze voor mij geen werk hadden voor in de vakanties. Ik had meteen een lach op mijn gezicht. De tweede dag kreeg ik telkens 30 minuten de tijd om met elke persoon dat in mijn team werkte beter te leren kennen. Ze hebben mij elk veel tips gegeven voor mijn verdere studies.
Ik ben pas vanaf de derde dag echt begonnen met de taken die ik op de computer moest doen. Ik heb heel wat taken moeten uitvoeren zoals: hun Pinterest beheren, tekstjes schrijven over merken die ze verkopen en die ze dan op hun merkenpagina plaatsen, een verslag uittypen, oude versie van hun materiaallijst in de nieuwe lijst plaatsen, deel genomen aan een vergadering, banners versturen naar winkels. Ik heb ook meegeholpen met het klaarmaken van een event. Dreambaby organiseert een event voor elke winkel die slecht verkoop. De bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen overhalen om naar hun winkel te komen. Het event vond toen in Waterloo plaats, ik heb een tafel klaar moeten zetten voor het drank op te plaatsen, frigo’s vullen ect. Ik kon jammer genoeg niet tot op het einde blijven van het event. Tijdens mijn stage heb ik ook een baby photoshoot kunnen bijstaan. Ze trokken nieuwe foto’s om hun babymassageboekje wat op te knappen omdat de vorige foto’s niet zo duidelijk waren. Af en toe moest ik ook eens folders sturen naar de winkels.
De eerste dagen had ik wat problemen met mijn login en mijn toegang tot de nodige mappen. Ik ben daardoor ook wat tijd verloren. Gelukkig kon ik met iemand anders zijn account voort werken. Ik probeerde soms ook wat informatie te verzamelen over Dreambaby voor mijn stagerapport die ik op het einde van het schooljaar moest afgeven.

Persoonlijke leer- of werkpunten die ik zeker mee heb genomen naar een volgende stage toe zijn: sneller werken, meer vragen stellen als ik vast zit, mijn taken af en toe laten aftoetsen zodat ik kan weten of ik goed bezig ben en natuurlijk ook aan mijn onzekerheid werken.
Zoals ik het boven al heb vermeldt kreeg ik de kans om mijn theoretische kennis toe te passen in de praktijk, wat ik persoonlijk veel beter vind. Je leert iets door het te doen natuurlijk. Wat ook wel positief is bij Colruyt Group is dat de kans groot is dat ik daar later nog terug kan gaan voor zowel een stageplaats als een job.

Conclusie: ik ben blij dat ik mijn stage daar heb kunnen lopen.

Stage bij Start People

Vroeger waren er geen organisaties die aandacht gaven aan werklozen. Tegenwoordig is werkloosheid toch een probleem in België. Dankzij interim bedrijven zoals Start People vindt men makkelijker werk. Ik heb de kans gekregen om stage te lopen bij Start People. Het ging om een stageperiode van 3 weken van 4 februari 2019 tot en met 22 februari 2019.

Start People is een interimkantoor en heeft 100 kantoren die steeds klaar staan voor kandidaten, klanten en interims. De kantoor waar ik stage deed, bevindt zich aan het De Brouckèreplein. Daarnaast helpen ze graag mensen met vragen of geven advies en begeleiding in werk en loopbaan. Start People behoort dus tot de dienstverlenende bedrijven.

Ik heb stage gedaan in de afdeling Call & Customer Support. De afdeling maakt deel uit van Startpeople. Startepeople stelt uitzendkrachten ter beschikking van contact centers. Ze richten zich op contact centers, callcenters en klantendiensten van ondernemingen op vlak van helpdesk, outbound en inbound. Tijdens mijn stage werd ik begeleid door mijn stagementor, die een Call consulente is, en door de andere collega’s. Het meeste hulp kreeg ik van mijn stagementor.

Tijdens mijn stage heb ik de geleerde leerstof in het praktijk kunnen toetsen. Ik vond mijn stageperiode een unieke ervaring en een fantastische voorbereiding op onze verdere studie. Ik heb voornamelijk gewerkt aan mijn sociale en communicatieve vaardigheden. Mijn talenkennis is ook positief geëvalueerd. Dankzij Start People weet ik nu min of meer hoe de Business Wereld in elkaar zit. 

 

Bron: https://www.easyjobs-tbs.org/wp-content/uploads/sites/10/2018/02/start-people-logo.jpg

 

Stage ervaring bij Eurovia

Logo Eurovia

In het kader van de opleiding Office Management aan de Erasmushogeschool te Brussel kregen we de mogelijkheid om een stage van 3 weken uit te voeren. Ik koos voor het bedrijf Eurovia.

 

Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in wegenwerken. Ze behoren tot de secundaire sector en de bouwindustrie. Ze bouwen en onderhouden onder andere transportinfrastructuur, wegen, snelwegen, spoorwegen, luchthaven- en tramweg-platforms en nog veel meer. Ook zijn ze betrokken bij de ontwikkeling van industriële, commerciële en stedelijke locaties. Hun doel is om wereldwijde waarde te creëren.

Eurovia bevindt zich in 15 landen, ze voeren voornamelijk activiteiten uit in Europa en in Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor bevindt zich in Frankrijk.

Het filiaal waar ik stage heb gelopen situeert zich in Anderlecht. Zij houden zich bezig met wegenwerken in en rondom Brussel.

Tijdens mijn stageperiode heb ik verschillende taken mogen uitvoeren. Elke dag was ik verantwoordelijk voor het sorteren van de post en voor de telefoon. Ik heb verschillende klanten moeten informeren en doorverbinden naar het personeel. Ook was ik verantwoordelijk voor het onthaal en de receptie, ik moest verschillende klanten onthalen en ze verder helpen indien ze hulp nodig hadden. Ik heb ook enorm veel administratiewerk gedaan waaronder documenten en mappen klasseren en zoeken in het archief. Vervolgens heb ik ook enorm veel met ICT gewerkt dus met Word, Excel en PowerPoint.

Aangezien de talen enorm belangrijk zijn in de opleiding, had ik op voorhand aangegeven aan mijn stagementor dat ik graag mijn talen wou oefenen. Dit heb ik ook mogen doen. Ik sprak constant Frans met mijn collega’s, maar met klanten moest ik soms in het Nederlands praten of in het Engels. Ik heb ook een paar Nederlandse en Engelse brieven moeten opstellen.

Ik was zeer blij hoe mijn stage verlopen was. Ik heb zeker en vast heel veel bijgeleerd en ik heb ook een leerzame ervaring achter de rug.

Door mijn stage heb ik een goed beeld gekregen over wat ik in de toekomst zou willen doen.

 

Elodie Decoster 1OMc

 

Office management in de logistieke sector

Herfurth Logistics

Het is precies 120 jaar geleden dat Edouard en Alexandre Herfurth een scheepvaartagentuur oprichtten in Antwerpen. Als eerste Belgische scheepsagent openden ze zes jaar later ook een bijhuis in Rotterdam. Herfurth Logistics is een internationaal bedrijf van Europese oorsprong, dat al meer dan 100 jaar actief is in de expeditie en de logistiek.Ze hebben eigen kantoren op 8 strategische locaties en kunnen verder rekenen op de steun van een uitgebreid wereldwijd netwerk. Ze hebben kantoren in Anwerpen (maatschappelijke zetel), Brussels airport, Chaineux, Zeebrugge, Le Havre, Rotterdam, Istanbul en Izmir.

Takenpakket

Omdat het bedrijf in de logistieke sector is, kon ik niet in alle afdelingen gaan werken zoals bij de import en export. Ik had wel veel contact met deze diensten maar zelf kon ik er niet in werken. Herfurt Logistics heeft een ander bedrijf, Brucargo Airfreight, overgenomen en dat bedrijf ligt vlak aan de overkant. De meeste werknemers zijn in het grote gebouw 727 van Herfurth Logistics maar de adminstratie/ boekhouding zit bij BAF in gebouw 740. Ik heb in de twee gebouwen mogen werken.

Mijn belangrijkste taken waren :

  • Interne en exterene communicatie
  • Receptie en onthaal
  • Financiën
  • ICT

Zelf reflextie

Mijn stage was een heel positieve ervaring voor mij. Ik was in het begin niet zeker of ik de juiste sector gekozen had voor mijn stage maar alles verliep super. Ik heb veel nieuwe dingen bijgeleerd over de logistieke sector die ik persoonlijk heel boeiend vind. Ik heb ook veel leerstof kunnen linken aan het dagelijkse leven op het werkvloer. Mijn taken waren heel gevarieerd dus heb ik mij nooit kunnen vervelen.

Besluit

Ik ben heel blij dat ik volgend jaar weer op stage mag gaan. Ik ga proberen om naar het buitenland te mogen gaan. Ik vond de logistieke sector erg interesant maar ik zal volgend jaar naar een andere sector opzoek gaan. Ik wil veel verschillende sectors proberen zo kan ik al een beter idee hebben van waar ik later wil werken.

 

Op tocht naar mijn stage plaats!!!

Ik ben Isaac Mulopoya, een eerstejaarsstudent Office Management. Voor deze opleiding hebben we de kans gekregen om stage te lopen voor een periode van drie weken. Het belangrijkste doel van deze belevenis  is om ons te tonen hoe dat het op de werkvloer is, ons een idee te geven van wat we later kunnen verwachten als we ons diploma in de hand hebben.

Ik begon dus met na te denken waar ik mijn stage wou lopen , mijn eerst idee was om in een auto-concessionaris mijn stage  te doen, ik ben dus een paar concessionarissen  gaan bezoeken maar ze waren opzoek naar mensen die in hun laatste jaar waren en die voor een periode van minimum drie maanden konden blijven. Toen heb ik dan een andere plan gehad , een nieuw idee kwam in me op , het was om mijn stage in een hotel te doen, opnieuw heb ik een paar hotels gebeld en bent sommige gaan bezoeken maar weer hetzelfde antwoord als bij de eerste idee.

Ik gaf niet op ik ben een paar tips gaan vragen om te weten waar een eerstejaarsstudent makkelijk en stageplaats kan vinden , de mensen gaven me de hint om  bij interimkantoren te gaan vragen daar nemen ze makkelijk studenten aan. Ik begon mails te sturen naar allerlei interims kantoren , verbaasd was ik , ik kreeg altijd negatieve  antwoorden terug, op een dag heb ik mijn email geopend en zag ik dat actief interim en afspraak wou voor een interview, ik was heel erg blij. Na een paar dagen ben ik naar de gesprek gegaan ze stelden me vragen over wat ik op school deed en wat ik wou bereiken na mijn stage.  

Twee dagen later kreeg ik  jammer genoeg en negatieve retour, ze konden me niet aannemen omdat ze niet genoeg werk hadden voor mij en ze konden niet helemaal antwoorden op wat ik echt op zoek was. Daar begon het stress ik wist niet meer zo goed wat ik moest doen want we hadden en deadline waarbij we een stageplaats moesten vinden.

Op een dag heeft de school en workshop dag georganiseerd, er kwamen verschillenden bedrijven waarbij je kon solliciteren voor een stage, toen ik dit zag was het voor mij  een grote kans om en stage te vinden ,ik was zo zeker dat ik deze keer en stage zou hebben,  ik was aan het zoeken en der was maar een plek waar ik heel erg geïnteresseerd was het was: Vivaldis INTERIM, daar heb ik dus mijn Cv gegeven en ze hebben me een paar dagen gecontacteerd voor en gesprek, zo ben ik naar het gesprek gegaan ze waren heel vriendelijk ze hebben nee vragen gesteld alles ging goed, op het einde heeft de persoon die me in de handen had gezegd dat er en meisje al eerste was gekomen voor gesprek en dat ze zouden kiezen tussen ik en haar, na een week heb ik en sms gekregen en daarin stond dat ik niet aangenomen werd.

Ik was heel ongerust. Toen heb ik en gesprek gehad met mevrouw Vivijs mijn stagebegeleidster, ze zei tegen mij dat ik niet moest opgeven en dat ik gewoon moest verder zoeken.

Als ik thuis terug kwam heb ik dan en mail gestuurd naar mijn vorige school,  ze waren heel positief een ze hadden al en afspraak geregeld om mijn stagecontract te gaan tekenen , ik was blij omdat ik een stage had gevonden maar het was niet echt de plaats waar ik mijn stage wou doen. 

Ik kreeg enkele minuten later en bericht van mijn grote zus die in het  Universitaire Kinderziekenhuis werkt dat ze daar op zoek waren naar studenten , dus ze heeft met haar bazin gesproken en zo heb ik en afspraak gekregen met mevrouw Catherine mijn huidige stagebegeleidster die heel vriendelijk is, ze heeft me direct en plaats gegeven en zo heb ik mijn stagecontract gekregen. 

Logo van het Koninklijke Fabiola ziekenhuis voor kinderen

Ik zat in het onthaal van het radiologie departement met aangename mensen die heel open waren en heel hulpzaam.

Mijn stageplaats

Koninklijk atheneum Emanuel Hiel
Koninklijk atheneum Emanuel Hiel is een secondaire school in Schaarbeek, in Brussel.Met enthousiaste leerlingen en leerkrachten met een gevarieerde studie aanbod in de algemene en technisch onderwijs. De school bestaat uit 2 delen, namelijk ASO,TSO en ook BSO. ASO en TSO leerlingen bevinden zich in Emanuel Hiel en de BSO leerlingen bevinden zich in het andere deel van de school Victor Horta in Evere.

Doel
Het doel van de school is dat elke leerling zoveel mogelijk bijleert en dat de leerlingen zich voorbereiden op hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. Daarom zet de school de indruk op leerdiscipline en een leerlingenbegeleiding. Het GO! Atheneum Emanuel Hiel samen met Victor hortaschool maken deel uit van het GO! En behoort tot de Scholengroep Brussel.

Takenpakket 

De leerkrachten kwamen naar mij met een lijst waar zij de afwezigen hebben genoteerd. Ik keek dan op Smartschool welke leerlingen dat zijn en kon kiezen om ze in het systeem aanwezig of afwezig te zetten. Er zijn nog verschillende mogelijkheden. Ik kan leerlingen aanwezig, afwezig, te laat, persoonlijke redenen, opmerkingen zetten enzovoort. Ik ging op die manier in elke klas
binnen tot dat ik alle klassen heb gezien.

Ik moest ook alle doktersattesten en ouders brieven klasseren en ingeven in het
systeem. Ik moest de naam van de leerling opschrijven en in het systeem aanduiden dat
hij of zij gewettigd afwezig was. Daarna moest ik die doktersattest klasseren in
enveloppes, elke leerling heeft zijn eigen enveloppe.

Ik kreeg de opdracht om een paar ouders te bellen wegens leerlingen die de school
hebben verlaten zonder toestemming. Ik ging eerst op zoek naar de betrokken leerlingen
in het leerlingvolgsysteem op Smartschool. Op het moment dat ik hun in het systeem
vond, had ik de persoonlijke gegevens van die leerlingen. Ik kon dus gemakkelijk de
nummer van zijn of haar ouders vinden en bellen. Ik belde dus een paar ouders om hun
de situatie uit te leggen en om te zeggen dat de leerlingen niet meer verzekerd waren door
de school, en dat er een sanctie volgt.

Ik heb stage gelopen in het begin van de maand februari, ideaal moment om bestellingen
te maken voor het schoolrestaurant. De school biedt elke middag, behalve op
woensdagmiddag, de keuze tussen een warme maaltijd (bestaande uit soep,
hoofdschotel en dessert), een alternatieve of vegetarische schotel, enkel soep of een
broodje. Deze worden geleverd door Agape, de centrale keuken van scholengroep
Brussel.

 Ik moest ook nog alle persoonlijke documenten van nieuw ingeschreven leerlingen klasseren in een grootte kast. Er waren zoveel namen en mappen dat het even moest
duren voor dat je de juiste naam vind. Er wordt mij gevraagd om de telefoon op te pakken wanneer klanten of ouders bellen. Als het klanten waren moest ik notities nemen en daarna de genoteerde informatie door geven aan mijn stagementor. Ik moest het agenda beheren en afspraken noteren.

Sommige ouders belde om te vragen of ze hun kinderen nog mogen inschrijven, sommige vroegen gewoon naar informatie. Ik probeerde zo goed mogelijk de ouders te briefen, het systeem uitleggen en verwijzen naar de website van de school.

Af en toe passeert de postman langs het secretariaat, hij komt iets leveren dat wordt bestelt door de school. Ik moest de goederen ontvangen en handtekenen. Ik werd ook naar de kelder gestuurd om examens te archiveren. Ik moest elke examen in de juiste doos leggen, op elke doos is er een papier geplakt. Als ik een examen in de doos legde, moest ik daar handtekenen.

Op 14 februari was een werknemer van Proximus gekomen omdat de school problemen
had met haar telefoonlijnen. Ik had de opdracht gekregen om die man te briefen over de
hoofdzakelijke problemen en hem begeleiden naar de kelder. In de kelder staat het
centrale, daar waar alle telefoonlijnen samen komen.

Ik heb ook mogen deelnemen aan een vergadering, er werd over de leerlingen en de
schoolregels vergaderd. Ik moest zo veel mogelijk noteren en alternatieven opzoeken.
Omdat externe werknemers aan het werken zijn aan de nieuwe speelplaats, krijgt de
veiligheid van leerlingen prioriteit. Er werd beslist om de ingang van de leerlingen en de
werknemers te splitsen. Zodat voortuigen veilig binnen mogen en de leerlingen zonder
gevaar binnen en buiten kunnen.

Sommige belangrijke documenten moeten bezorgt worden aan de directeur, leerlingen of
zelfs leerkrachten. Ik moet bijvoorbeeld als het voor een leerkracht of een leerling is, zijn
of haar klas opzoeken in het systeem. Daarna de klas nummer opschrijven en met de
documenten tot naar die persoon gaan.

Er kwamen ook soms ouders die een afspraak hadden met de directeur of leerkrachten. Ik moest dus ook naar de leerraarskamer gaan en daar de leerkracht(en) herinneren dat ze een afspraak hadden. Wanneer een leerling en lokker wilt of een lokker sleutel heeft verloren komt hij of zij naar ons. Bij het aanvragen van een nieuwe sleutel wordt de naam en klas genoteerd
van de leerling. De leerling moet vooraf 5 euro betalen, daarna wordt de bestelling
gedaan via Dino(lokker leverancier). Dit pakt 2 a 3 dagen tijd, wanneer de sleutel
aankomt, wordt het aan de leerling gegeven.

Eerste stage in de opleiding Office Manager

Dit jaar heb ik heb stage gelopen in het Sint-Guido-Instituut (http://sintguido.be/joomla/index.php) als secretariaatmedewerker. Het secretariaatteam bestaat uit 3 leden (Patricia, Boubker en Serpil), verder heb ik ook veel contact gehad met de campusverantwoordelijke (Dieter), de meeste taken die ik kreeg kwamen ook van hem. Ook met de leerlingbegeleiders (Ivette en Lissa) heb ik ook veel contact gehad aangezien zij soms kwamen meehelpen op het secretariaat of gewoon tijdens de middagpauze. Met de leerkrachten heb ik niet zo veel contact gehad. Af en toe kwamen er sommige naar het secretariaat om hun copies te vragen of kwam ik hen tegen op de speelplaats wanneer zij toezicht hadden. Van sommige leerkrachten heb ik zelfs nog les gehad zoals de leerkracht L.O. (Kristel) en de leerkracht van natuurwetenschappen (Ben).

Over het algemeen ben ik zeer tevreden over mijn stage. Ik denk dan ook dat mijn stage goed is verlopen en ik hoop natuurlijk op een positieve feedback. De taken die me werden toevertrouwd waren dankzij de feedback die ik kreeg goed uitgevoerd. Wanneer ik veel taken ineens kreeg gebruikte ik de prioriteitenmatrix die we tijdens de les Management Support hebben leren gebruiken. Dankzij de prioriteitenmatrix, heb ik mijn tijd kunnen managen en zo nooit te veel tijd besteed aan een taak die eigenlijk de volgende dag kon worden uitgevoerd.

In het begin dacht ik dat 3 weken veel te lang was. Ik vroeg me af wat ik gedurende 3 weken zou doen, en of het interessant zou blijven tot het einde. Nu dat mijn stage bijna klaar is, vind ik het heel jammer. Als het mogelijk was zou ik hier graag nog een hele maand blijven. Ook ben ik heel blij over de talentenboekjes die ik gemaakt heb voor de leerkrachten. 

Stage hoofdkantoor C&A

 

Afbeeldingsresultaat voor c&a logo

Voor het opleidingsonderdeel ‘Stage en POP’ moesten we gedurende 3 weken stage lopen in een door ons gekozen bedrijf. In mijn geval was dit dus het hoofdkantoor van C&A in Vilvoorde. Van 4 februari t.e.m. 22 februari heb ik stage gelopen bij C&A op de communicatiedienst.  

Een stukje geschiedenis

Net als elk groot bedrijf, heeft ook C&A zijn stukje geschiedenis. Alles begint zo’n anderhalve eeuw geleden. De familie Brenninkmeijer bestond uit boeren en kooplieden in Westfalen, Duitsland. De broeders Clemens en August (nu weet je ook waar de afkorting C&A vandaan komt), verhuizen naar Sneek in Nederland en verkochten in 1841 stoffen, garens, banden, enz. In 1861 openen zij de eerste C&A-winkel. Het was geen stoffenwinkel, maar een winkel met          kant-en-klare kleding tegen een betaalbare prijs.

Muurposter met welke landen steeds een  filiaal in hun land kregen doorheen de jaren

De generatie die na de broers Clemens en August kwamen, zorgden ervoor dat de handel van hun ouders groter en succesvoller werd. Zij openden dan ook snel winkels in Leeuwarden, Amsterdam, Groningen en Amsterdam. Dit allemaal in een periode tussen 1881 en 1902.

Na het succes van de C&A-winkels in Nederland verhuisden sommige familieleden naar Duitsland om de Duitsers ook kennis te laten maken met C&A. In 1911 openen zij de eerste winkel in Berlijn. België volgde jaren later in 1963, met de eerste C&A in Antwerpen op de Meir. Als snel volgden een tal van andere landen en werd C&A internationaal bekend.

Taken

Gedurende mijn stage heb ik uitgebreide waaier aan taken gehad. Met mijn vingers draaien stond zeker niet op de planning!  De taken die ik het meest heb gedaan zijn de ICT-taken. Ik was heel blij dat er veel ICT- taken aan bod kwamen, want ik ben wel sterk met allerlei soorten software. Ik had ook een eigen inbreng en dat vond ik heel tof. Ik gebruikte een programma dat mijn stageplaats nog niet kende. Canva is een programma voor lay-out van affiches, uitnodigingen, enz. Het feit dat ik affiches moest maken voor een interne enquête, kwam mijn kennis van deze software goed van pas. Het was heel fijn om niet alleen zelf iets bij te leren, maar ook mijn collega’s iets te hebben aangeleerd. Administratieve taken kwamen ook aan bod gedurende mijn stage. Omdat mijn studentenjobs meestal heel administratief gericht zijn, was het voor mij niet zo moeilijk om die taken uit te voeren.

Natuurlijk zijn er ook taken die ik helemaal niet leuk vond om te doen, omdat ik mij nutteloos voelde. Ookal hoorde ik achteraf dat ik veel last van hun schouders haalde door die taken te doen. Er was een lijst met alle radiospots die C&A ooit heeft gedraaid op de radio tussen 2009 en 2019. Ik moest de radiospots in een excel-bestand noteren en nagaan of de scripts aanwezig waren in hun Intranet. Indien er geen script was, moest ik die radiospots beluisteren en het script uitschrijven. Dit was voor mij het minst leuke wat ik tijdens de stage heb gedaan.

Aan alles komt een eind…

Het was een hele fijne en leerrijke stage. Ik heb zeker geen spijt dat ik geen stageplaatsen heb kunnen vinden in Brussel. Want als ik er eentje had gevonden in Brussel, was ik nooit terechtgekomen op het hoofdkantoor van C&A. Een echte aanrader voor mensen die later graag willen werken in de internationale modesector en ervaring willen opdoen!

 

Yasmina El Hakiki, 1OMb