Buitenlandse stage Discover Lisbon

Ik ben Prudence. Ik heb twee maanden stage gelopen bij Discover Lisbon in Portugal, van 21 februari tot 25 april. Ik heb mijn stageplek heel toevallig gevonden. Ik wou eigenlijk naar Frankrijk gaan om mijn Frans te verbeteren. Maar omdat ik niets vond en de deadline steeds dichterbij kwam, besloot ik om mijn zoektocht uit te breiden naar heel Europa. Zo kwam ik terecht bij het rekruteringsbedrijf Placement in Portugal, die mij een stage voorstelde bij Discover Lisbon.

Discover Lisbon is een touroperator in het centrum van Lissabon, opgericht door 3 Portugezen in 2016. Er zijn 4 managers, 2 officiële gidsen, 2 coördinatoren, en stagiairs die het hele jaar door komen en gaan.

Discover Lisbon is bekend voor het aanbieden van gratis tours, betalende tours en pubcrawls. De tours worden gegeven door lokale bewoners die alles weten over de stad. Ze nemen je mee door karakteristieke wijken en onthullen de geheimen van de stad, terwijl je geniet van de mooie skylines en nieuwe vrienden maakt. Ze richten hun diensten dus op toeristen die verblijven in en rond Lissabon, die geïnteresseerd zijn in een leuke en educatieve rondleidingen door de stad.

De missie van Discover Lisbon is het verbinden van lokale gidsen met toeristen om hen te helpen Lissabon te ontdekken. Ze willen het grootste toeristenorganisatie worden in Lissabon, door tours in verschillende talen aan te bieden. Zo worden er rondleidingen aangeboden in het Engels, Frans en Spaans. De betalende tours worden daarboven ook aangeboden in het Portugees en Chinees.

Het bedrijf heeft de volgende afdelingen; Social Media, Back Office, Marketing, Finances en Public Relations. Ik liep stage op de afdeling Back Office met 2 andere studenten. We werken onder begeleiding van de manager Patricia. Elke dag werkt er 1 student op kantoor, terwijl de andere twee op de meeting point zijn.

Het kantoor is verdeeld over een boven en benedenverdieping. Op de bovenverdieping zit het partnerbedrijf PIP, dat staat voor Placement In Portugal. Zij dienen als het HR bedrijf van Discover Lisbon. PIP rekruteert de studenten voor Discover Lisbon. Ook bieden ze helpt met het vinden van accommodatie, bureaucratische problemen en transport. Op de benedenverdieping zit Discover Lisbon. We werken op een klein kantoor met 4 bureau’s. de werkuren waren van 9 tot 5, met een pauze van 13 tot 14 uur.

Ik werkte voor de Back Office en Marketing afdeling. Tijdens mijn stage heb ik de volgende taken uitgevoerd; Correspondentie, vergadering, administratie, interne en/of externe informatieverzameling, telefoon, ICT en andere taken.

Geen enkele dag op werk was hetzelfde. Hieronder zie je mijn werkdag op 27 februari.

Op deze donderdagochtend begon mijn dag om 9 uur op Rossio Square. Rossio Square is de meeting point voor de tours van Discover Lisbon. Elk persoon dat op Rossio Square aankomt, moet een foto maken van het plein zodat de manager weet dat je er bent. Ik was verantwoordelijk om te controleren als de gidsen op tijd komen en vertrekken. Er zijn enkele stagiaires die elke dag langs hostels gaan om toeristen te vinden die op tour willen gaan. Ik noteer hoeveel gasten ieder stagiaire meeneemt en op welke tour de gasten gaan. De tours beginnen om verschillende tijden, namelijk om 10 uur, 10:30 uur, 11 uur, en 11:30 uur. Daarna wacht ik nog een half uur voor het geval dat er laatkomers zijn. Hier maak ik een rapport van, dat het “morning report” wordt genoemd.

Om 12 uur ging ik met een collega lunchen bij Times Out Market. Dit is een bekende food hall in Lissabon, met 35 kiosken die Portugese specialiteiten aanbieden.

Om 13 uur was ik op kantoor om mijn taken uit te voeren. Die bestonden die dag vooral uit het contacteren van gasten die een reservatie hadden, maar niet zijn gekomen. Ik belde elk persoon op met de app VoIP. Als er niet werd opgenomen liet ik een voicemail bericht achter of stuurde ik een mail. Verder reageerde ik op inkomende e-mails en zette ik de online reservaties in het systeem.

Om  17 uur was de werkdag voorbij. De CEO van het bedrijf, André, had een teambuilding activiteit gepland. We gingen met z’n allen iets drinken en speelde spelletjes. Aan de hand van deze spelletjes hebben we elkaar beter leren kennen. Zo vormden we een vriendengroep met alle stagiaires. We spraken ook enkele keren af in onze vrije tijd.

Helaas moest ik na 4 weken terug naar België vliegen door het Coronavirus. Er was nog een ander meisje uit België, dus we hadden samen het vliegtuig genomen. De 4 weken in Lissabon waren erg leuk en onvergetelijk. Het was mijn eerste keer weg van huis en ik heb er erg van genoten. Ik raad elk student aan om een stage in het buitenland te doen.