Mijn stage bij het UZ Brussel

Beste lezer

Dit academiejaar heb ik stage gelopen bij het UZ Brussel.
Een Nederlandstalig universitair ziekenhuis dat in het noorden van Brussel is gelegen naast de ring te Jette. Het ziekenhuis is makkelijk te bereiken via de snelweg of met de bus en binnenkort tevens ook de gloednieuwe tram 9 van Simonis naar het UZ. Het ziekenhuis telt ongeveer 850 bedden en heeft meer dan 50 000 consultaties per jaar. Zowat alle takken van de gezondheidszorg zijn hier te vinden.

Ik liep stage bij de dienst KIO-consultaties. KIO staat voor Kassa-Inschrijving-Opnames. Zoals de afkorting al zegt bestond mijn taak er dus voornamelijk uit om mensen in te schrijven, gegevens bijwerken en wegwijs maken doorheen hun traject in het ziekenhuis. 

Ik start ’s morgens telkens om 8u. Ik groet mijn collega’s en begin meteen te werken.
Eventjes aanmelden op het KWS en het kassasysteem en dan kunnen we beginnen.
De patiënten hebben hun identiteitskaart meestal al klaar waardoor ik heel snel informatie kan oproepen uit de database. Bij elke consultatie verifieer ik ook nog eens of alle gegevens nog wel up-to-date zijn, zoniet, dan pas ik ze aan. 

Als dat allemaal in orde is, print ik een aanmeldingsformulier aan waarop staat bij welke dokter en dienst de patiënt een afspraak heeft. Wij gebruiken in het UZ Brussel een routenummersysteem in plaats van met kleuren te werken. Veel patiënten ervaren dit wel als iets moeilijk. 

Na de consultatie komt de patiënt terug naar de balie en betaalt hij zijn consultatie. 

In sommige gevallen is het wel iets ingewikkelder dan dat, bij dagopnames komen er ook hospitalisatieverzekeringen aan te pas. Hiervoor moet ik bij de verzekering zelf informatie opvragen en de patiënten hieromtrent correct informeren. 

Ook een zeer belangrijke taak is het ‘lopen’. Dit noemen we zo omdat we dan onze bureaustoel verlaten en in een witte doktersjas de patiënten in de inkomhal verwelkomen en helpen met het zelfinschrijvingssysteem of gewoon iemand de weg wijzen. 

Als de middag aanbreekt ga ik met de collega’s eten in het personeelsrestaurant. Hier worden dagelijks verschillende menu’s aangeboden die voor ieder wel wat wils hebben. Als er nu toch eens iets is dat je niet lust, kan je ook gewoon een broodje nemen of een stuk fruit. Een menu kost 3,50 EUR. 

Na de middag neem ik terug de routine van de voormiddag op tot 16u20. De namiddagen zijn doorgaans wel iets rustiger dan de voormiddagen. 

Bedankt voor uw aandacht.