Stage bij ACT

Dit academiejaar heb ik stage gelopen bij ACT Schaarbeek. Dit is een examencentrum voor het behalen van je rijbewijs en een keuringscentrum voor auto’s. ACT beschikt over 2 verschillende stations; één in Haren waar enkel autokeuring is en een ander in Schaarbeek dat zowel de rijexamens organiseert als de autokeuring doet. In het station van Schaarbeek zijn er verschillende sectoren te vinden. De centrale waar ze mensen kunnen bellen om afspraken te maken of te annuleren, de plaats waar mensen worden ingeschreven voor het praktijkexamen en ook waar wordt ingeschreven voor het theoretisch examen, de zaal waar alle examinatoren zijn, de plaats van de autokeuring en ten slotte nog de bureau’s boven waar het grootste deel van de administratie wordt gedaan. Ik werkte vooral bij de theoretische examens of af en toe boven in de bureau’s.

Mijn taak aan het theorie examen was niet enkel mensen inschrijven. Er kwam veel meer bij kijken dan ik uiteindelijk had verwacht. Enkele voorbeelden van de dagelijkse taken die ik deed waren, kandidaten inschrijven, in de zaal opletten dat niemand fraudeerde, dagelijkse papieren klasseren, mensen inschrijven voor afspraken, brieven naar het parket sturen, resultaten aan de kandidaten terug geven, extra uitleg geven aan de kandidaten indien iets onduidelijk was voor hen en tenslotte op het einde van mijn dag mijn kassa zelf afsluiten. Persoonlijk vond ik het echt een leuke stageplaats, het was iets dat mij ook interesseerde. De dagen vlogen voorbij en ik ging elke dag met plezier naar mijn stageplaats.

Een interessant systeem waarmee ze werken is het 4-dagen werken systeem. Bijna alle werknemers kiezen ervoor om maar 4 dagen per week te werken, dit wil zeggen dat ze 4 lange dagen werken van 07u30 tot 17u of uitzonderlijk tot 19u00. Maar in ruil daarvan, krijgen ze 1 dag verlof in hun week. Ik heb zelf ook met dat systeem gewerkt. In het begin had ik een beetje schrik dat dit zeer lange en zware dagen gingen zijn maar uiteindelijk viel het best wel mee en was het ook eens leuk 1 dagje te hebben om uit te rusten of stage documenten in orde te brengen bijvoorbeeld. Het belangrijkste wat ik van deze stage heb onthouden is dat dit mijn eerste stageplaats is waar ik mij zo comfortabel voel en op sociaal gebied openstel, wat ik normaal niet doe. Meestal ben ik eerder teruggetrokken maar hier helemaal niet en dat is te danken aan mijn collega’s bij ACT.