Stage bij Schréder

Mijn naam is Noémie Gillet en ik ben een tweedejaarsstudente aan de Erasmushogeschool in Brussel. Zoals elk jaar hebben we in het kader van het vak Stage & POP de opportuniteit om een stage te doen van 3/6-8/12 weken, en dit jaar heb ik mijn stage gelopen van 6 weken in het bedrijf Schréder in Vorst.

Ik heb voor deze stageplaats gekozen omdat hun visie me aansprak, “Bring energy consumption under control”. Ik ben het hier mee eens dus heb ik besloten om, via mijn buren, een mail te sturen naar dit bedrijf om mijn visie toe te voegen aan die die ze al hadden. Na een interview en kleine testjes hebben ze mij aangenomen, en toen begon het écht. Verder wat meer informatie over Schréder zelf en de taken/functies die ik er heb uitgevoerd…

Schréder is een bedrijf dat door Jules Schréder werd opgericht begin 20e eeuw. Ze zorgen voor alles wat verlichting betreft, in de hele wereld. Omdat het een multinational is, spreken en werken ze er in verschillende talen waarvan de voornaamste Frans, Nederlands, Spaans en Engels zijn. Door deze diversiteit waren ook veel van mijn collega’s niet oorspronkelijk uit België, sommigen kwamen van Equador, Londen en zelfs de Arabische Emiraten.

Toen ik het bedrijf binnenkwam zag ik meteen dat ze ingedeeld waren per departement, maar zonder van elkaar gescheiden te zijn. In het gebouw is het zeer open waardoor je niet het gevoel hebt dat iedereen in zijn hoekje werkt. Ze gebruiken ook het systeem van plaatsongebonden werken, sommige collega’s hebben geen vast bureau en kiezen de dag zelf waar ze te werk gaan. Sommigen gaan ook enkele dagen in Luik werken, waar zich een ander gebouw van het bedrijf bevindt.

Ik had tijdens mijn stage talrijke functies omdat ik de opportuniteit had om in verschillende departementen te werken (legaal, boekhouding, HR en receptie). Maar 90% van de tijd was ik een HR-assistent. Qua taken was het ook gevarieerd. Ik heb klassieke administratieve taken mogen doen maar ook vertalingen, het zorgen voor en leiden van projecten, evaluaties bijhouden, contact opnemen met leveranciers enz. De overige 10% van mijn taken waren facturen nakijken en bijhouden, de wisselkoers toepassen op oude facturen, bestellingen en telefoontjes maken enz.

Een typische dag was aankomen rond 8u45, kleine taken uitvoeren in de voormiddag (zoals leveranciers contacteren en evaluaties bijhouden), pauze nemen van 30 minuten met mijn collega’s tijdens de middag, ingewikkeldere taken in de namiddag doen (zoals digitaliseren en de wisselkoers toepassen) en rond 17u vertrekken. 

Ik heb van deze stage veel bijgeleerd, zoals stressbestendiger zijn maar ook beter prioriteiten leren leggen en mijn talen zijn dankzij mijn diverse taken ook een stuk beter geworden.

Gebouw Schréder