Stage in bibliotheek Machelen

In het kader van onze opleiding moesten we al in ons eerste jaar op stage gaan om alles wat we geleerd hebben te oefenen op het werkvloer. Een stageduur van 3 weken namelijk van 4 februari tot 22 februari.

Zoeken voor een stageplaats was voor mij niet zo moeilijk, want mijn eerste keuze was om terug te gaan waar ik vorig jaar stage heb gelopen dus in de bibliotheek van Machelen.De bibliotheek van Machelen bevindt zich in de kasteel van Pellenberg aan de Vilvoordelaan nummer 43. De bibliotheek werkt samen met die van Diegem. Bibliotheek van Diegem bevindt zich aan de Kosterstraat 2. Het zijn geen grote bibliotheken te vergelijken met die van de muntpunt aangezien het ook kleine gemeenten zijn.

Ik ben rechtstreeks naar daar gegaan, ik heb niet contact genomen via mail of telefoon. Ze waren ten eerste blij om mij terug te zien en ik ook natuurlijk. We hebben ook efkens gesproken over wat ik nu als opleiding volg enzovoort. Dan heb ik mijn stage-aanvraag gedaan aan Nadia De Leeuw (stagegever). Het antwoord was onmiddellijk ja. Daarna hebben we besproken wat er in orde moest komen in verband met de takenformulier en de stageovereenkomsten. We hebben het dan via mail verder gehad over de takenformulier.

Dus ik heb niet verder moeten zoeken. Ik wou daar terug stage lopen omdat ik ten eerste de personeel heel lief en aangenaam vind. De taken dat ik daar deed kwamen overeen met wat er verwacht was van de school zoals administratief werk, ICT, postbehandeling, enz… .

Voor veel studenten was stage nieuw maar voor mij niet, ik heb er al een beetje ervaring in. Ik wist ook wat ze van mij gaan verwachten omdat ik al stage heb gedaan en ook omdat het op hetzelfde plek was. Presentatie van de collega’s en rondleiding in de bibliotheek was ook niet nodig aangezien ik ze al kende.

Mijn doel was om zo veel mogelijk bij te leren. Ik wou mijn computer skills verbeteren want het is één van mijn zwakke punten en in de bibliotheek is er veel computerwerk. Mijn Nederlands wou ik ook verbeteren, aangezien het een Nederlandstalige organisatie is moeten we gewoon in het Nederlands functioneren. In vreemde talen functioneren is verboden en zo leer je hoe je op een professioneel manier Nederlands moet spreken. Het is voor mij een voordeel want behalve op school spreek ik weinig Nederlands. Sociale vaardigheden wou ik er ook aan werken, want soms vragen lezers je voor hulp en je moet zo ook kunnen helpen op een deftige manier. Deze waren de 3 aspecten waar ik er naar uitkeek.