Stage internationaal office bij HELMo in Luik, uitwisseling project Flor Floris

HELMo is een hogeschool in Luik met 13 instituten waardat ongeveer 900 personeelsleden verdeeld zijn over 5 steden in de provincie van Luik (Liège, Loncin, Theux, Huy en Verviers). Er zijn meer dan 8 000 studenten die een opleiding volgen bij HELMo. Op deze hogeschool zijn er 39 bachelor en master opleidingen. Meer informatie vindt u hier op de website van HELMo.

Dit academiejaar heb ik stage gelopen op het internationaal bureau van HELMo campus Luik-Guillemins. Het internationaal bureau staat in voor het opvolgen van dossiers van studenten die naar het buitenland gaan en voor de internationale studenten die bij HELMo hun studies komen volgen. Ook werken zij rond uitwisselingsprojecten die plaats vinden op de campus en hebben zij een grote administratieve taak zoals e-mails versturen en beantwoorden, post, wijzigingen op het online-platform, enz…

Tijdens mijn stageperiode heb ik voornamelijk gewerkt aan een uitwisselingsproject voor de studenten van HELMo in Luik en de studenten van NHL Stenden in Emmen uit het 1ste jaar international business. Het project genaamd Flor Floris werd in 2017 voor het eerst geïntroduceerd. Dit jaar was het de 2de editie van het project. Ik mocht samen met de organisatoren het project leiden.

Het eerste deel van het project ging door in de campus van HELMo. Daar werd het project en de opdracht geïntroduceerd. Nadat de groepen ingedeeld werden konden ze beginnen aan het project. Hierna heb ik een presentatie gegeven over de stad Luik aan de studenten van Emmen. Vervolgens waren er ook enkele professionele ondernemers uitgenodigd om over hun bedrijf te praten en enkele tips te geven, gelinkt met de opdracht. De studenten kregen een maand de tijd om aan hun opdracht te werken.

Het tweede deel van het project ging door in de campus van NHL Stenden. Daar moesten de studenten hun opdracht afronden en hun analyse voor de jury presenteren. De groep die de beste presentatie had, werd beloond met een prijs.

Tot slot heeft deze stage me veel bijgeleerd over hoe deze scholen te werk gaan  en was dit een leerrijke ervaring over mijn opleidingsonderdeel.