Stage verslag

AZ Sint-Maarten is een groot regionaal ziekenhuis te Mechelen. Samen met een twintigtal andere gezondheidszorg- en welzijnsinstellingen, maakt het deel uit van de vzw Emmaus. In 2018 ruilde het ziekenhuis zijn drie campussen in Mechelen en Duffel tot één ziekenhuis. U kan er terecht voor alle basisdiensten en hooggespecialiseerde geneeskunde.

Het onthaal is het eerste contactpunt voor de bezoekers van het ziekenhuis, zowel fysiek als telefonisch. Op basis van dit contact met de receptie wordt bij bezoekers de eerste indruk gevormd.

Taken die ik uitvoerden waren de bezoekers inschrijven, ze wegwijs verder helpen en de inkomende en uitgaande telefoons beantwoorden. De patiënten konden ook zichzelf inschrijven via een zelf bediening Touchscreen. Natuurlijk waren er patiënten die nog nooit met zo’n toestel hadden gewerkt en moest ik ze dan gaan helpen.  De bezoekers zijn intern en extern. De externe bezoekers van het ziekenhuis zijn patiënten, chauffeurs, leveranciers. Toen ik aan het onthaal stond moest ik er verzorgd uitzien. Hiermee moest mijn haren, nagels, gezicht en kledij er tiptop uitzien. Dit is omdat je de hele dag in contact komt met mensen. Ook werd er mij opgedragen om heel vriendelijk te zijn naar de patiënten toe ook tijdens onenigheid.

Dit was zeker een grote uitdaging voor mij. Ik vond het een zeer interessante en leerrijke ervaring. Als er vragen waren kon ik terecht bij mijn collega’s en die hielpen mij dan ook. Ik ben zelfstandig te werk kunnen gaan en ik heb veel bijgeleerd zowel op sociaal als taalkundig vlak. Ook heb ik kunnen omgaan met stress, zeker in een ziekenhuis waar je een heleboel verschillende vragen worden gesteld. Maar het was zeker uitvoerbaar.